6 Eylül 2014 Cumartesi

NÜSED 1 Eylül 2014 Dünya Barış Günü Basın Açıklaması

1 Eylül 2014 Dünya Barış Günü
NÜSED Basın Açıklaması ve Eylem Çağrısı

2014 yılının Barış Günü'nde, dünyamız gene barış koşullarının çok uzağında bulunuyor.
Özellikle Ortadoğu bölgesi ve Türkiye'nin güney sınırları fırtınalı bir dönem yaşamaktadır. Bölgede yıllardır var olan siyasal istikrarsızlık, etnik ve dinsel çatışmalar, ekonomik güçlükler, dış askersel müdahaleler, Ortadoğu insanlarının yaşam, sağlık ve esenliğini tehdit etmektedir. Bölge, 1 Eylül 2014'te, her tür ırk ve mezhep farklılığının çatışma gerekçesi sayıldığı koşullardadır. Daha önceleri barış içinde birlikte yaşayan halklar, emperyalist kışkırtmalarla körüklenen mezhep savaşlarıyla birbirine kırdırılmaktadır.
İsrail'in insanlıkla bağdaşmayan saldırıları, Gazze'de binlerce sivil insanın, kadın ve çocuğun ölümüne, yaralanmasına, sakat kalmasına ve kültürel varlığın yok olmasına neden olmuştur. Kalıcı ateşkesin sağlanamaması ve Gazze halkının sürekli işgal altında olması, bu bölgede barış umutlarını azaltmakta; insanların yoksulluk, yoksunluk, işsizlik, ekonomik istikrarsızlık, kısacası tutsaklık koşullarında yaşamasına yol açmaktadır.
Öte yandan, emperyalist güç odaklarının amaçlarına ulaşmak için kullandıkları işbirlikçiler; önce Suriye’de, sonra Irak ve Rojava’da ve en son Şengal’de çatışma ortamı yaratmışlardır Özellikle Irak'ta Ezidilere karşı süren kıyım, dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır.
Irak’ın Şengal bölgesinde bir ayı aşkın süredir IŞİD çeteleri tarafından insanlık dışı saldırılar gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte; binlerce Ezidi kadın ve çocuk öldürülmüş, birçok insan açlık ve susuzluktan ölmüştür. Ele geçirilen kadınlar, savaş ganimeti olarak zincirlere bağlanıp, cariye / köle olarak pazarlarda satılmaktadır. Çetecilerden kaçarak Şengal Dağı’na sığınanlar, açlık ve susuzlukla karşı karşıyadır. Daha güvenli olabilecek yerlere gitmek isteyen Ezidiler, yüzlerce kilometrelik yolu yalınayak yürümek zorunda kalmaktadır. Sınırlardan Türkiye'ye geçmeye çalışanların bir kısmına izin verilmemekte, hatta katledilmelerine seyirci kalınmaktadır.
AKP Hükümeti‘nin IŞİD çetelerine destek verdiği bilinmektedir. Bölgedeki çatışmalara Türkiye yönetiminin müdahil olması ve çeşitli desteklerle savaşı körüklemesi, ülkemiz açısından durumun ciddiyetini artırmaktadır.
Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği (NÜSED), uluslararası barış örgütü IPPNW'nin üyesi bir barış ve çevre kuruluşudur. Uluslararası meslektaşlarımızla birlikte sağlık çalışanları olarak, bölgedeki kabul edilemez, insanlık dışı koşullara karşı sorumluluğumuz olduğunu düşünüyor; sürekli can kaybına yol açan bu çatışmalı ortamın, kitle kırım silahlarının kullanılma olasılığı da taşıyan bir düzeye ulaşabileceği kaygılarını taşıyoruz.
Daha önce 2011 yılında Ankara'da yapılan uluslararası toplantıda bölgede barış için çözüm önerileri, IPPNW Ankara Deklarasyonu adı altında açıklanmıştı. Biz de bu doğrultudaki barışa yönelik uyarı ve önerilerimizi kamuoyuna bir kez daha duyurmayı görev sayıyoruz.
1. Bölgedeki hükümetlere; çelişki ve çatışmaları, askersel güç kullanmadan, diplomatik ve uluslararası yasalara uygun olarak, barış görüşmeleri ve inisiyatifleri aracılığıyla çözümü için baskı yapılmalıdır.
2. Ortadoğu‘nun nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlardan arındırılması için, bu bölgenin 'Kitle Kırım Silahsız Bölge' olması amacıyla hükümetler arası görüşmeler hemen başlatılmalıdır.
3. Füze savunma sistemleri nükleer silahları artırma tehlikesi taşıdığından, Türkiye'dekileri de kapsamak üzere, bu sistemler tümüyle ortadan kaldırılmalıdır.
4. Diğer ülkeler, emperyalist çıkarlar uğruna bölge ülkelerine müdahaleden vazgeçmeli; bölgeye küçük silahlar, konvansiyonel silahlar ve kitle kırım silahları sağlanması durdurulmalıdır.
5. Nükleer santralların kurulması, Ortadoğu halklarının sağlığı açısından tehdit oluşturduğu gibi, nükleer silahların çoğalması için de bir etken olmaktadır. Ortadoğu, birinci derecede deprem bölgesidir. Bölgedeki nükleer santral programlarına son verilmeli, yenilenebilir enerji seçenekleri geliştirilmelidir.
6. Halkların barış içinde birlikte yaşamaları için ülkelere ve halklara dışardan müdahaleler önlenmeli; bu amaçla Birleşmiş Milletler ve dünya barış güçleri, yerel barış örgütleriyle birlikte gerçek barışçı girişimler için etkin rol oynamalıdır.
Tüm bu barışçı girişimlerin yaşama geçirilmesi ve kalıcı dünya barışının sağlanması, ancak emperyal güçlere karşı dünyanın barış güçlerinin ve emekçi halklarının etkili ve sürekli karşı duruşuyla olanaklı olacaktır.

Tüm sağlık çalışanlarını ve halkımızı; 1 Eylül Dünya Barış gününde, bölgelerindeki barış etkinlik ve eylemlerine katılmaya, tüm insanların barış içinde özgürce birlikte yaşamaları için katkı vermeye çağırıyoruz.

Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre için Sağlıkçılar Derneği
(NÜSED) adına Dr. Özen Aşut - Başkan




1 Eylül 2014 Dünya Barış Günü
Ankara programı:

"Barışın Teminatı, Ezilen Halkların Ortak Direnişidir"

1 Eylül 201417:00 - Toros Sokak.'ta Toplanma ve Yürüyüş
18:00 - Kolej Meydanı'nda Miting




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder